Immunrendszerünk véd meg minket a baktériumoktól, vírusoktól, parazitáktól, egy szóval az idegen anyagok támadásaitól.
Az immunrendszer működési igen összetett, alavetően két típusa van a védelemnek: a szerzett és a veleszületett. Ennek az összetett rendszernek a működési nagy mértékben függ az elfogyasztott táplálékaink minőségétől, azok vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns- és növényi hatóanyagtartalmától.
Önmagában az energiabevitel is hatással van az immunrendszer működésére, alultápláltság során gyengül az immunrendszer, különösen akkor, ha a napi energiabevitel napi 1200 kcal alatt van huzamos ideig, ezért az őszi-téli időszakban különösen fontos a kis energiabevitelből adódó alultápláltságot elkerülni, nem célszerű drasztikusan fogyókúrázni.
Az immunrendszer jelentős része a bélflórával is összefüggésben van, ezért a fermentált tejtermékek, mint például joghurt vagy kefir, rendszeres fogyasztása növelheti az immunvédelmet. A
Az alábbi táblázatokban található nyersanyagok kiváló forrásai az immunvédő tápanyagoknak, ezért célszerű ezekből naponta legalább kisebb mennyiséget fogyasztani, főként nyersen, hiszen így őrizhető meg igazán a tápanyagtartalmuk.
Immunvédő tápanyagok és forrásaik
|
Nyersanyag |
C-vitamintartalom [mg/100 g] |
|
Korianderlevél |
566 |
|
Csipkebogyó |
400 |
|
Paradicsompaprika |
195 |
|
Kaliforniai paprika |
180 |
|
Petrezselyem levél |
160 |
|
Fekete ribizli |
160 |
|
Zöldpaprika |
150 |
|
Brokkoli |
110 |
|
Kivi |
70 |
|
Citrom |
50 |
|
Nyersanyag |
E-vitamintartalom [mg/100 g] |
|
Búzacsíraolaj |
215 |
|
Szójaolaj |
93 |
|
Napraforgóolaj |
55 |
|
Tökmag |
38 |
|
Kukoricacsíra-olaj |
34 |
|
Szőlőmagolaj |
29 |
|
Mogyoró |
26 |
|
Mandula |
25 |
|
Olajos tőkehal |
12 |
|
Búzacsíra |
12 |
|
Nyersanyag |
Réztartalom [mg/100 g] |
|
Libamáj |
7,5 |
|
Tengeri alga |
6,1 |
|
Sertés tüdő |
6,0 |
|
Borjú máj |
5,5 |
|
Kakaó por |
3,9 |
|
Kókuszdió |
3,6 |
|
Kesudió |
2,2 |
|
Csipkebogyó |
1,8 |
|
Búzakorpa |
1,6 |
|
Aszalt paradicsom |
1,4 |
|
Nyersanyag |
Cinktartalom [mg/100 g] |
|
Rozscsíra |
20,8 |
|
Búzakorpa |
13,3 |
|
Rák |
11,9 |
|
Borjúmáj |
8,4 |
|
Kardamom |
7,5 |
|
Parmezán |
7,2 |
|
Kakaópor |
6,9 |
|
Fenyőmag |
6,5 |
|
Edámi sajt |
6,4 |
|
Búzacsíra |
6,0 |
|
Nyersanyag |
Mangántartalom [mg/100 g] |
|
Keszeg |
92,4 |
|
Makréla |
37,0 |
|
Kardamom |
28,0 |
|
Gyömbér |
26,5 |
|
Fenyőmag |
8,8 |
|
Búzacsíra |
7,0 |
|
Pekándió |
4,5 |
|
Búza |
3,7 |
|
Mogyoró |
3,3 |
|
Kakaópor |
2,5 |
|
Nyersanyag |
Arginintartalom [g/100 g] |
|
Tojás |
4,2 |
|
Tengeri alga |
4,1 |
|
Szójaliszt |
3,5 |
|
Mogyoró |
3,0 |
|
Mák |
2,8 |
|
Mandula |
2,7 |
|
Fenyőmag |
2,4 |
|
Lencse |
2,3 |
|
Dió |
2,1 |
|
Borsó |
2,0 |
|
Nyersanyag |
Glutamintartalom [g/100 g] |
|
Tojás |
11,0 |
|
Tengeri alga |
8,4 |
|
Szójaliszt |
8,2 |
|
Tejpor |
7,8 |
|
Búzacsíra |
7,3 |
|
Ementáli sajt |
6,1 |
|
Mandula |
6,0 |
|
Mák |
5,8 |
|
Tejpor |
5,5 |
|
Aszalt paradicsom |
5,2 |
|
Nyersanyag |
Esszenciáliszsírsav-tartalom [g/100 g] |
|
Dióolaj |
70,8 |
|
Szőlőmagolaj |
69,7 |
|
Lenmagolaj |
68,7 |
|
Búzacsíraolaj |
64,7 |
|
Napraforgóolaj |
61,5 |
|
Fenyőmag |
33,3 |
|
Földimogyoró |
32,0 |
|
Sárgabarack mag |
29,3 |
|
Margarin |
25,7 |
|
Mogyoró |
20,3 |




